Апостольська місія Тараса Шевченка та ідеали слов’янської єдності - Жулинський, М. (Слово і Час, 2015)
У статті йдеться про самоусвідомлення Т. Шевченком своєї апостольської місії, що полягала в
оприявленні духу, почувань, сподівань рідного народу українською мовою, у поширенні освіти, в
обстоюванні повалення поміщицької влади, необхідності національної та соціальної революції
в ім’я незалежності України. Висвітлюється діяльність Кирило-Мефодіївського братства та його
ідеологія в контексті європейського національного руху, зокрема слов’янського. Розглядаються
особливості італійського, польського та українського месіанізму. The article deals with Taras Shevchenko’s realization of his apostolic mission which consisted
in the articulation of the strivings, feelings and aspirations of his native people in Ukrainian, in the
spreading of education, as well as in his advocacy of overthrowing the power of the landlords and
of the national and social revolution in the name of Ukraine’s independence. The author sheds light
on the activities of the Brotherhood of Saints Cyril and Methodius fellowship and its ideology in the
context of European nationalist movement, in particular the Slavic one. The paper also dwells on the
peculiarities of Italian, Polish and Ukrainian messianism. В статье говорится об осознании Т. Шевченко
своей апостольской миссии, которая заключалась
в олицетворении духа, чувств, надежд родного
народа на украинском языке, в распространении
образования, в отстаивании свержения помещичьей
власти, необходимости национальной и социальной
революции во имя независимости Украины. Освещается
деятельность Кирилло-Мефодиевского братства и его
идеология в контексте европейского национального
движения, в частности славянского. Рассматриваются
особенности итальянского, польского и украинского
мессианизма.