Проблема історичної пам'яті: коментар до Шевченкового образу Петра Конашевича-Сагайдачного - Харчук, Р. (Слово і Час, 2015)
Вільна особистість і проблема історичної пам'яті пов'язані між собою. Саме тому згадана
проблема, що містить донаукові, квазінаукові й наукові уявлення про минуле народу, була для
Т. Шевченка такою важливою. Авторка статті розглядає образ П. Конашевича-Сагайдачного,
доходячи висновку, що поет прагнув якомога точніше в історичному плані зобразити постать
цього гетьмана. Саме тому він кардинально змінив закінчення поеми “Гамалія”, котра мала
з’явитися у виданні “Поезія Т. Шевченка. Том первий”. Personal freedom is closely related to the issue of historical memory. That is why this issue which
refers to prescientific, quasiscientifi c and scientific concepts of the people’s past was so important
for T. Shevchenko. The author of the article studies the character of P. Konashevych-Sahaydachny
and comes to the conclusion that the poet’s goal was to depict the figure of the hetman as accurately
as it was possible. Out of this reason, Shevchenko has radically changed the ending of the poem
“Hamaliya” which was planned to publication in “T. Shevchenko’s Poetry. Vol. 1” edition. Свободная личность и проблема исторической памяти
связаны между собой. Именно поэтому проблема
исторической памяти, которая вмещает в себе донаучные,
квазинаучные и научные представления о прошлом
народа, была для Т. Шевченко такой важной. Автор статьи
рассматривает образ П. Конашевича-Сагайдачного,
приходя к выводу, что поэт стремился как можно точнее
в историческом плане изобразить фигуру этого гетмана.
Именно поэтому он кардинально изменил окончание
поэмы “Гамалия”, которая должна была появиться в
издании “Поезия Т. Шевченко. Том первый”.