Формування знання-орієнтованого інформаційного забезпечення досліджень складних систем - Козуля, Т.В.; Шаронова, Н.В.; Козуля, М.М. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2017)
Виконано аналіз існуючих методів та моделей для об’єктів соціально-еколого-економічного змісту та формування знання-орієнтованої системи для прийняття рішень на основі ідентифікації знань. Подано інформаційно-алгоритмічне забезпечення практичного застосування керування системним об’єктом будь-якого рівня складності в умовах невизначеності інформації. Розглянуто процес обґрунтування доцільності звернення під час моделювання поведінки системного об’єкта до положень синергетики і теорії нелінійних процесів функціонування складних систем. Розроблено проект знання-орієнтованої системи інформаційно-програмного забезпечення оброблення інформації для дослідження складних систем. Выполнен анализ существующих методов и моделей для объектов социально-эколого-экономического содержания и формирования знания-ориентированной системы для принятия решений на основе идентификации знаний. Представлено информационно-алгоритмическое обеспечение практического применения управления системным объектом любого уровня сложности в условиях неопределенности информации. Рассмотрен процесс обоснования целесообразности обращения при моделировании поведения системного объекта к положениям синергетики и теории нелинейных процессов функционирования сложных систем. Разработан проект знания-ориентированной системы информационно-программного обеспечения обработки информации для исследования сложных систем. This paper presents existing methods and models for the analysis of objects of social, ecological and economic nature and formation of the knowledge-based system for decision-making based on knowledge identification. The information and algorithmic support for practical management application of an arbitrary level complexity system object under conditions of the information uncertainty is presented. The justification process for employment feasibility of provisions from the synergetics and nonlinear theory of complex systems while modeling the system object's behavior is considered. The project is developed of the knowledge-based information-software system that provides the information processing for complex systems research.