"Станція Ворожба" Галини Гордасевич: мотиви і магічно-сугестивна поетика ліричного циклу - Токмань, Г. (Слово і Час, 2015)
Стаття присвячена інтимній ліриці Галини Гордасевич, зокрема ліричному циклу “Станція
Ворожба”. Дослідниця послідовно розглядає художні тексти в порядку їх розташування й у
контексті всього циклу. Вірші Галини Гордасевич порівнюють із текстами народної магічної
поезії та творами українських майстрів художньої сугестії. Увага зосереджена на інтерпретації
екзистенційного змісту віршів. Визначено риси індивідуального стилю, провідні мотиви, місце
циклу у вітчизняній культурі. The article examines intimate poetry by Galina Hordasevych, namely, the lyrical cycle “Bewitchment
Station”. The author analyzes literary texts one by one in the sequence of their arrangement and
considering the context of the whole cycle. The poems by Galina Hordasevych are compared with
magical folk poetry and the poems by the Ukrainian masters of suggestive art. The interpretation of
the existential meaning of poetry is in the focus of the study. The author described the peculiarities
of the poetess’s individual style, identified leading motifs of the cycle and outlined its place in the
Ukrainian culture. Статья посвящена интимной лирике Галины
Гордасевич, в частности лирическому циклу “Станция
Ворожба”. Автор последовательно рассматривает
художественные тексты в порядке их расположения
и в контексте всего цикла. Стихи Галины Гордасевич
сравниваются с текстами народной магической поэзии и
произведениями украинских мастеров художественной
суггестии. Внимание сосредоточено на интерпретации
экзистенциального смысла стихов. Определены
особенности индивидуального стиля, ведущие мотивы,
место цикла в отечественной культуре.