Вплив наночастинок золота та срібла на властивості тонких плівок TiO₂ - Дубровін, І.В.; Буско, Т.О.; Горбик, П.П.; Куліш, М.П.; Дмитренко, О.П. (Металлофизика и новейшие технологии, 2018)
Золь–ґель-методою синтезовано тонкі нанокристалічні плівки діоксиду титану та нанокомпозитні плівки TiO₂, модифіковані наночастинками шляхетних металів Au, Ag. Методами рентґенофазової аналізи (РФА), Оже-електронної спектроскопії (ОЕС), растрової електронної мікроскопії (РЕМ), комбінаційного розсіяння світла (КРС) та фотолюмінесценції вивчено властивості плівок. Встановлено вплив наночастинок шляхетних металів Ag, Au та вихідного прекурсору на властивості плівок. Знайдено оптимальні умови формування плівок із задовільною адгезією до скла. Виявлено вплив надвисокочастотного (НВЧ) електромагнетного випромінення на коацервацію колоїдної системи. Золь–гель-методом синтезированы тонкие плёнки диоксида титана и нанокомпозитные плёнки TiO₂, модифицированные наночастицами благородных металлов Au, Ag. Методами рентгенофазового анализа (РФА), оже-электронной спектроскопии (ОЭС), растровой электронной микроскопии (РЭМ), комбинационного рассеяния света (КРС) и фотолюминесценции исследованы свойства плёнок. Определено влияние наночастиц благородных металлов Au, Ag и исходного прекурсора на свойства плёнок. Найдены оптимальные условия формирования плёнок с удовлетворительной адгезией к стеклу. Выявлено влияние СВЧ-излучения на коацервацию коллоидной системы. A sol–gel method is used to prepare thin films from titanium oxide and TiO₂ nanocomposites with noble metal (Au or Ag) nanoparticles. Properties of the films are investigated by XRF method, Auger electron spectroscopy, raster electron microscopy, Raman spectroscopy, and photoluminescence. Influence of the noble metal (Au or Ag) nanoparticles and initial precursor on the properties of films is determined. The optimal conditions for the formation of films with a good adhesion to the cover glass are found. Effect of the microwave radiation on the coacervation of the colloidal system is revealed.