Мізогінний дискурс в українському середньовічному письменстві - Пелешенко, Ю. (Слово і Час, 2015)
Стаття присвячена дослідженню явища мізогінії (женоненависництва) в українській
середньовічній літературі. У студії велику увагу приділено витокам цього явища в дохристиянській
та християнській культурах; подано численні приклади мізогінії в українських оригінальних і
перекладних пам’ятках, а також в усній словесності. The article investigates the phenomenon of misogyny in Ukrainian medieval literature. Much
attention is paid to the origins of this phenomenon in pre-Christian and Christian cultures. The author
also presents numerous examples of misogyny in original and translated Ukrainian-language texts,
as well as in oral literature. Статья посвящена исследованию явления
мизогинии (женоненавистничества) в украинской
средневековой литературе. В работе большое
внимание уделено истокам этого явления в
дохристианской и христианской культурах.
Приведены многочисленные примеры мизогинии
в украинских оригинальных и переводных
памятниках, а также в устной словесности.