Гра у класиків, або в очікуванні Нобелівської премії - Гаврилюк, Н. (Слово і Час, 2015)
Статтю присвячено проблемі знакових імен у сучасній українській поезії. Автор досліджує
читацькі уявлення про авторів, що визначають обличчя української поезії або ж можуть
набути статусу класиків у майбутньому. Зауважено, що список таких авторів охоплює постаті
1960–2000 рр., які вже мають різну міру визнання в Україні. Водночас чільною, а іноді і єдиною
постаттю, котра може презентувати Україну світові, названо Ліну Костенко. The article deals with the issue of emblematic names in modern Ukrainian poetry. The author
explores the readers’ ideas about the poets who define the image of Ukrainian poetry or may acquire
the status of classics in the nearest future. The list of such writers covers a period between 1960s and
2000s and includes names that have already been recognized as prominent figures of contemporary
literature. At the same time, the author argues, the leading personality that can and should represent
Ukrainian literature of the last 50 years internationally can only be Lina Kostenko. Статья посвящена проблеме знаковых имен
в современной украинской поэзии. Замечено,
что список таких авторов охватывает фигуры
1960–2000гг., Которые уже имеют разную
степень признания в Украине. Вместе с тем,
главенствующей, а порой и единственной
фигурой, которая может представить Украину
миру, названо Лину Костенко.