Архітектоніка замовляння як хронологічний маркер - Кривенко, О. (Слово і Час, 2015)
У статті розглядаються проблеми хронологічної систематизації замовлянь як магічних творів.
Окреслено роль замовлянь у літературній генезі. Визначено чинники, завдяки яким тексти цього
ґатунку досі активно побутують і трансформуються в різних видах мистецтва. Розглянуто основні
групи замовлянь за періодами побутування. Схарактеризовано основні ознаки цих груп. З’ясована
і обґрунтована провідна роль архітектоніки замовлянь як головного хронологічного маркера. The article focuses on the issues of chronological systematization of incantations as magical texts.
It shows the role of incantations in literary development and defines the factors which contribute to the
fact that the texts of this type are still used in everyday life and undergo transformations in various arts.
The paper also examines the major groups of incantations defined according to their chronological
framework and characterizes their principal features. The author argues that the architectonics of
incantations should be reckoned as their key chronological marker. В статье рассматриваются проблемы
хронологической систематизации заговоров
как магических произведений. Обозначена
роль заговоров в литературном генезисе.
Определены факторы, благодаря которым
тексты данного типа до сих пор активно
употребляются в быту и трансформируются
в различных видах искусства. Рассмотрены
основные группы заговоров по периодам
функционирования. Охарактеризованы
основные черты этих групп. Выяснена и
обоснована ведущая роль архитектоники
заговоров как главного хронологического
маркера.