Оцінка рівня розвитку людського капіталу України в умовах глобалізації - Смирнова, І.І.; Сімаков, К.І. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У статті розглянуто сутність людського капіталу як одного з визначальних чинників соціально-економічного розвитку України. Представлено головні особливості формування та розвитку людського капіталу. Акцентовано увагу на необхідності інвестування в людський капітал, а саме: в освіту, охорону здоров'я, духовний та фізичний розвиток, мобільність тощо. Проаналізовано рівень розвитку людського капіталу України в умовах глобалізації за основними показниками, за якими здійснюється визначення індексу людського розвитку та індексу людського капіталу: ВВП на душу населення, середня тривалість життя при народженні, рівень освіти. В ході дослідження надано оцінку рейтингового місця України серед інших країн світу за даними Програми розвитку ООН та Всесвітнього Економічного Форуму. Визначено, що Україна має значні резерви для розвитку людського капіталу, що потребує здійснення інституціональних перетворень як на макро-, так і на мікрорівнях у соціально-економічній сфері. Запропоновано комплекс заходів щодо підвищення ефективності використання та розвитку людського капіталу України в умовах глобалізації. В статье рассмотрена сущность человеческого капитала как одного из определяющих факторов социально-экономического развития Украины. Представлены главные особенности формирования и развития человеческого капитала. Акцентировано внимание на необходимости инвестирования в человеческий капитал, а именно: в образование, здравоохранение, духовное и физическое развитие, мобильность и т.д. Проанализирован уровень развития человеческого капитала Украины в условиях глобализации по основным показателям, по которым осуществляется определение индекса человеческого развития и индекса человеческого капитала: ВВП на душу населения, средняя продолжительность жизни при рождении, уровень образования. В ходе исследования предоставлена оценка рейтингового места Украины среди других стран мира по данным Программы развития ООН и Всемирного Экономического Форума. Определено, что Украина имеет значительные резервы для развития человеческого капитала, который нуждается в осуществлении институциональных преобразований как на макро-, так и на микроуровнях в социально-экономической сфере. Предложен комплекс мероприятий по повышению эффективности использования и развития человеческого капитала Украины в условиях глобализации. The article considers the essence of human capital as one of the determining factors of the socio-economic development of Ukraine. The main features of the formation and development of human capital are presented. Attention is focused on the need to invest in human capital, namely in education, health, spiritual and physical development, mobility, etc. The level of development of the human capital of Ukraine in the context of globalization was analyzed by the main indicators used to determine the human development index and the human capital index: GDP per capita, life expectancy at birth, level of education. The study provided an assessment of the ranking of Ukraine among other countries of the world according to the UN Development Program and the World Economic Forum. It has been determined that Ukraine has significant reserves for the development of human capital, which needs institutional reforms at both the macro and micro levels in the socio-economic sphere. A set of measures to improve the efficiency of use and development of the human capital of Ukraine in the context of globalization is proposed.