Кредитна політика та аналіз сучасного стану кредитного ринку України - Ровенська, В.В.; Киркач, В.Е. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У статті визначено суть кредитної політики, проведено критичний аналіз поняття «кредитна політика банку», а також визначено основні особливості, які сформувалися на сучасному етапі функціонування кредитного ринку України. Проаналізувавши сучасний стан кредитування фізичних та юридичних осіб, було виявлено основні тенденції його розвитку, такі як зменшення частки кредитів, наданих фізичним особам, у загальному обсязі кредитування і збільшення частки кредитів, наданих суб’єктам підприємництва, переважання споживчих кредитів у структурі кредитів, наданих фізичним особам, а також зменшення іпотечного кредитування. Ключовими викликами для банківського сектору лишається висока частка непрацюючих кредитів, переважно у державних банках. Визначено, що для вирiшення цiєї проблеми банки повиннi бiльше придiляти уваги пiдвищенню якостi та ефективностi управлiння кредитним портфелем. Банківське кредитування для розвитку потребує досягнення умов макроекономічної стабільності, тому для покращення ситуації в кредитуванні потрібна стабілізація економічних, політичних, соціальних умов та підтримка держави всього банківського сектору. В статье определена сущность кредитной политики, проведен критический анализ понятия «кредитная политика банка», а также определены основные особенности, которые сформировались на современном этапе функционирования кредитного рынка Украины. Проанализировав современное состояние кредитования физических и юридических лиц, были выявлены основные тенденции его развития, такие как уменьшение доли кредитов, предоставленных физическим лицам, в общем объеме кредитования и увеличение доли кредитов. предоставленных субъектам предпринимательства, преобладание потребительских кредитов в структуре кредитов, предоставленных физическим лицам, а также уменьшение ипотечного кредитования. Ключевыми вызовами для банковского сектора остается высокая доля неработающих кредитов, преимущественно в государственных банках. Определено, что для решения этой проблемы банки должны больше уделять внимания повышению качества и эффективности управления кредитным портфелем. Банковское кредитование для развития нуждается в достижении условий макроэкономической стабильности, поэтому для улучшения ситуации в кредитовании нужна стабилизация экономических, политических, социальных условий и поддержка государства всего банковского сектора. Essence of credit politics is certain in the article, the walkthrough of determinations of research workers of concept "Credit politics of bank" is conducted, and also basic features that was formed on the modern stage of functioning of credit market of Ukraine are certain. Analysing the modern state of crediting of physical and legal persons, basic his progress trends were educed, such as reduction of stake of the credits given to the physical persons, in the general volume of crediting and increase of stake of credits given to the business entities, predominance of consumer credits in the structure of the credits given to the physical persons, and also reduction of the mortgage crediting. Key calls for a bank sector are remained by the high stake of unworking credits, mainly in state jars. It offers for the decision of this problem of jar must anymore spare attention to upgrading and management efficiency by a credit brief-case. The bank crediting for development needs achievement of terms of macroeconomic stability, therefore for the improvement of situation stabilizing of economic, political, social terms and support of the state of all bank sector is needed in crediting.