Комплексы меди (ІІ) с макроциклическими тетраминами — реагенты для экстракционно-фотометрического определения ибупрофена - Желтвай, О.И.; Антонович, В.П.; Желтвай, И.И. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Показано, что в интервале значений рН водной фазы 8—12 комплексы меди (II) с макроциклическими тетраминами Куртиса экстрагируются хлороформными растворами ибупрофена в виде окрашенных ионных ассоциатов с максимумом поглощения при 540 нм. Оптическая плотность экстрактов пропорциональна концентрации ибупрофена в интервале 0.1—2 мг/мл, что использовано для разработки методики его количественного определения в таблетированных формах. Показано, що в межах значень рН водної фази 8—12 комплекси міді (II) з макроциклічними
тетрамінами Куртіса екстрагуються хлороформними розчинами ібупрофену у вигляді йонних асоціатів з максимумом поглинання при 540 нм. Оптична густина екстрактів пропорційна концентрації ібупрофену в інтервалі
0.1—2 мкг/мл, що використано для розробки методики
його кількісного визначення у таблетованих формах. It’s shown that copper (II) complexes
with Curtis macrocyclic tetramines may be extracted as
colored ionic associates with absorbance maximum about
540 nm. Extracts’ absorbance depends linearly from ibuprofen
concentration in the range 0.1—0.2 mg/ml. These
peculiarities are used for the ibuprofen quantitative determination
in the pill-like forms.