Метатезис гексена-1 и гептена-1 на твердых рений- и молибденсодержащих катализаторах - Кашковский, В.И.; Карпик, Э.Н.; Доля, Л.П. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Проведено исследование реакции метатезиса гексена-1 и гептена-1 на рений- и молибденсодержащих твердых катализаторах. Показано, что эффективность метатезиса α-олефинов определяется длиной их углеводородной цепи и метатезис гексена-1 протекает значительно эффективнее метатезиса гептена-1. Температура 40 °С является оптимальной для метатезиса взятых олефинов, ее повышение или понижение приводит к ухудшению основных показателей реакции. Характер протекания метатезиса практически не зависит от природы катализатора, а для обеспечения его эффективной работы необходимо постоянное выведение продуктов реакции из реакционной зоны. Проведено дослідження реакції мета- тезису гексену-1 і гептену-1 на реній- і молібденвмісних твердих каталізаторах. Показано, що ефективність метатезису α-олефінів визначається довжиною їхнього вуглеводневого ланцюга і метатезис гексену-1 перебігає значно ефективніше за метатезис гептену-1. Температура 40 °С є оптимальною для метатезису взятих олефінів, її підвищення або зниження приводить до погіршення основних показників реакції. Характер перебігу метатезису практично не залежить від природи каталізатора, а для забезпечення його ефективної роботи необхідно постійне виведення продукту реакції із реакційної зони. It is carried out research of reaction of the metathesis hexеne-1 and heptene-1 on rhenium and molybdenum contained firm catalysts. It is shown that efficiency of the metathesis and α-olefins it is defined in the length of their hydrocarbonic circuit and the metathesis hexеne- 1 proceeds much more effectively the metathesis heptene- 1. The temperature 40 °С is optimum for the metathesis taken olefins, its increase or downturn leads to deterioration basic parameters of reaction. Character of course of the metathesis practically does not depend by nature the catalyst, and for maintenance of its effective work constant deducing product of reaction from a zone of reaction is necessary.