Зміна прізвища як генеалогічна проблема та альбомчик “Кумедні прізвища” Генріха Олешкевича - Чернецький, Є. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2010)
Зміна прізвища, побутування кількох прізвищ та співіснування з прізвищем особових чи родових прізвиськ займають помітне місце в генеалогічних дослідженнях. Часом такі сюжети ускладнюють чи навіть унеможливлюють подальшу реконструкцію родоводу. Генріх Олешкевичем систематизував збірку оголошень про зміну прізвищ у 1930-х рр. та уклав альбомчик під назвою “Кумедні прізвища”. Изменение фамилии, существование нескольких фамилий и сосуществования с фамилией личных или родовых прозвищ занимают заметное место в генеалогических исследованиях. Порой такие сюжеты затрудняют или даже делают невозможным дальнейшую реконструкцию родословной. Генрих Олешкевича систематизировал сборник объявлений об изменении фамилий в 1930-х гг. и составил альбомчик под названием “Забавные фамилии”. Change of a surname, existence of several surnames and coexistences with a surname of personal or patrimonial nicknames take an appreciable place in genealogic researches. At times such plots complicate or even make impossible the further reconstruction of a family tree. Henrikh Oleshkevych systematized the collection of announcements of change of surnames in 1930th and has made the album under the name “Amusing surnames”.