Вплив дефіциту пенсійного фонду на економічний розвиток України - Борейко, В.І. (Вісник економічної науки України, 2019)
У статті розкрито, що бюджетні фінансові ресурси відіграють важливу роль у забезпеченні економічного розвитку країни та підвищенні її обороноздатності. Показано, що постійне зростання відрахувань з державного бюджету Пенсійному фонду України на покриття його дефіциту негативно впливає на розвиток національної економіки. Визначено, що дефіцит Пенсійного фонду України зумовлений використанням застарілої солідарної системи пенсійного забезпечення, тоді як економічно розвинуті країни світу успішно використовують накопичувальну систему. Обґрунтовано, що накопичувальна система дозволяє ефективно використовувати накопичені в пенсійному фонді кошти для підтримки бізнесу. Запропоновано, без посилання на несприятливу соціально-економічну ситуацію, розпочати впроваджувати в Україні накопичувальну систему пенсійного забезпечення. В статье раскрыто, что бюджетные финансовые ресурсы играют важную роль в обеспечении экономического развития страны и повышении ее обороноспособности. Показано, что постоянный рост отчислений из государственного бюджета Пенсионному фонду Украины для покрытия его дефицита негативно влияет на развитие экономики страны. Определено, что дефицит Пенсионного фонда Украины обусловлен использованием устаревшей солидарной системы пенсионного обеспечения, тогда как экономически развитые страны мира успешно используют накопительную систему. Обосновано, что накопительная система позволяет эффективно использовать накопленные в пенсионном фонде средства для поддержки бизнеса. Предложено, без ссылки на неблагоприятную социально-экономическую ситуацию, начать внедрять в Украине накопительную систему пенсионного обеспечения. The article reveals that budgetary financial resources play an important role in ensuring the economic development of the country and enhancing its defense capability. It is shown that the constant growth of contributions from the state budget to the Pension Fund of Ukraine to cover its deficit negatively affects the development of the national economy. It was determined that the deficit of the Pension Fund of Ukraine is due to the use of an outdated solidary pension system, while the economically developed countries of the world successfully use the funded system. It is substantiated that the accumulative system allows efficient use of funds accumulated in the pension fund to support the business. It has been proposed, without reference to the unfavorable socio-economic situation, to start introducing the accumulative pension system in Ukraine.