Визначення та дослідження об’єктивних обмежень реалізації стратегії сталого розвитку України в економічному аспекті - Гітіс, Т.П.; Романенко, Є.В.; Однораленко, Т.О. (Вісник економічної науки України, 2019)
У статті проведено дослідження об’єктивних обмежень реалізації стратегії сталого розвитку України в економічному аспекті. Визначено основні чинники, що стримують процес реалізації стратегії сталого розвитку: високий рівень зношеності основних виробничих засобів підприємств, значна енергоємність і низька енергоефективність економіки, залежність від імпорту паливно-енергетичних ресурсів, відсутність сприятливих умов ведення бізнесу та розвитку малого підприємництва, демографічні проблеми, відставання від провідних країн світу за рівнем доходу населення. Для подолання вище визначених обмежень та забезпечення збалансованого економічного зростання доцільним є вирішення наступних завдань: технічне переоснащення виробництва; розвиток високотехнологічних виробництв, збільшення реалізації інноваційної продукції та експорту продукції високого ступеня переробки; стимулювання винахідницької активності; впровадження енерго- і ресурсоощадливих технологій; формування сприятливого бізнесу-клімату, підтримування розвитку малого підприємництва; підвищення тривалості життя; збільшення реальних доходів населення шляхом державного регулювання заробітної плати та пенсійного забезпечення. В статье проведено исследование объективных ограничений реализации стратегии устойчивого развития Украины в экономическом аспекте. Определены основные факторы, сдерживающие процесс реализации стратегии устойчивого развития: высокий уровень изношенности основных производственных средств предприятий; значительная энергоемкость и низкая энергоэффективность экономики, зависимость от импорта топливно-энергетических ресурсов; отсутствие благоприятных условий ведения бизнеса и развития малого предпринимательства; демографические проблемы; отставание от ведущих стран мира по уровню дохода населения. Для преодоления вышеопределенных ограничений и обеспечения сбалансированного экономического роста целесообразным является решение следующих задач: техническое перевооружение производства; развитие высокотехнологичных производств, увеличения реализации инновационной продукции и экспорта продукции высокой степени переработки; стимулирование изобретательской активности; внедрение энерго- и ресурсосберегающих технологий; формирование благоприятного бизнес-климата, поддержка развития малого предпринимательства; повышение продолжительности жизни; увеличение реальных доходов населения путем государственного регулирования заработной платы и пенсионного обеспечения. The article deals with the study of the objective limitations of the implementation of the strategy of sustainable development of Ukraine in the economic aspect. The main factors hindering the process of implementation of the sustainable development strategy are identified: high level of depreciation of fixed assets of enterprises; significant energy intensity and low energy efficiency of the economy, dependence on imports of fuel and energy resources; lack of favorable business environment and small business development; demographic problem; lagging behind the world's leading countries in terms of income people. To overcome the above limitations and ensure balanced economic growth, it is advisable to solve the following tasks: technical re-equipment of production; development of high-tech industries, increasing sales of innovative products and export of highly processed products; the stimulation of inventive activity; introduction of energy-and resource-saving technologies; formation of a favorable business climate, support for the development of small businesses; the increase in life expectancy; increase in real incomes of the population through state regulation of wages and pensions.