Моделювання системи цінностей еколанцюга постачань як домінанта транспортно-логістичних кластерів - Гриценко, С.І. (Вісник економічної науки України, 2019)
Метою статті є поглиблення теоретико-методологічних засад дослідження взаємозв'язку системи цінностей еколанцюга постачань як домінанти транспортно-логістичних кластерів. Розглянуто моделювання впливу ланцюжка цінності підприємств на стан довкілля у географічному масштабі – транспортно-логістичних кластерів. Система цінностей розглядається як комплекс взаємозв'язаних ланцюжків цінності постачальників, для забезпечення виробництва; ланцюжків цінності компанії; ланцюжків цінності каналів збуту; ланцюжків цінності покупців. Математична формалізація елементів еколанцюгів постачань дозволяє системно, обґрунтовано досліджувати поведінку наявної системи, розкриває закономірності її перебігу в межах транспортно-логістичних кластерів. Целью статьи является углубление теоретико-методологических принципов исследования взаимосвязи системы ценностей экоцепи поставок как доминанты транспортно-логистических кластеров. Рассмотрено моделирование влияния цепочки ценности предприятий на состояние окружающей среды в географическом масштабе – транспортно-логистических кластеров. Система ценностей рассматривается как комплекс взаимосвязанных цепочек ценности поставщиков, для обеспечения производства; цепочек ценности компании; цепочек ценности каналов сбыта; цепочек ценности покупателей. Математическая формализация элементов экоцепей поставок позволяет системно, обоснованно исследовать поведение данной системы, раскрывает закономерности ее поведения в границах транспортно-логистических кластеров. The aim of the article is deepening of the theoretical and methodological principles of research of intercommunication of the system of values of the eco-chain deliveries as dominants of transport-logistic clusters. The design of influence of chainlet of value of enterprises is considered on the state of environment in a geographical scale – transport-logistic clusters. The system of values is examined as a complex of associate chainlets of value of suppliers, for providing of production; chainlets of value of company; chainlets of value of channels of sale; chainlets of value of customers. Mathematical formalization of elements of of the eco-chains deliveries allows system, reasonably to investigate behavior of this system, exposes conformities to law of her behavior within bounds of transport-logistic clusters.