Формування конкурентних переваг аграрних підприємств в сучасних умовах господарювання - Кондратенко, О.О.; Першень, Н.А. (Вісник економічної науки України, 2019)
Досліджено теоретичні аспекти конкурентних переваг аграрних підприємств України в сучасних умовах. Проаналізовано динаміку виробництва основних видів сільськогосподарської продукції за 2010-2016 ро¬ки. Визначено перелік факторів, які впливають на функціонування підприємств аграрного сектору. Запропоновано для досягнення конкурентних переваг середнього та малого бізнесу в сільському господарстві здійснити: проведення державою справедливої ефективної аграрної політики, з врахуванням зарубіжного досвіду; горизонтальну інтеграцію з такими ж підприємствами та особистими селянськими підсобними господарствами з метою створення переробних та збутових кооперативів, що знизить рівень монополістичного впливу великих підприємств та надасть можливість підвищити рівень диференціації продукції, як одного із джерел забезпечення конкурентних переваг; використовувати новітні технології, що забезпечить досягнення конкурентних переваг за рахунок підвищення ефективності використання наявних ресурсів. Исследованы теоретические аспекты конкурентных преимуществ аграрных предприятий Украины в современных условиях. Проанализирована динамика производства основных видов сельскохозяйственной продукции за 2010-2016 годы. Определен перечень факторов, которые влияют на функционирование предприятий аграрного сектора. Предложено для достижения конкурентных преимуществ среднего и малого бизнеса в сельском хозяйстве осуществить: проведение государством справедливой эффективной аграрной политики, с учетом зарубежного опыта; горизонтальную интеграцию с такими же предприятиями и личными крестьянскими подсобными хозяйствами с целью создания перерабатывающих и сбытовых кооперативов, которые снизят уровень монополистического влияния больших предприятий и предоставит возможность повысить уровень дифференциации продукции, как одного из источников обеспечения конкурентных преимуществ; использовать новейшие технологии, что обеспечит достижение конкурентных преимуществ за счет повышения эффективности использования имеющихся ресурсов. The theoretical aspects of the competitive advantages of agricultural enterprises of Ukraine in modern conditions are studied. Analyzed the dynamics of the production of main types of agricultural products for 2010-2016. The list of factors that affect the functioning of enterprises of the agricultural sector has been determined. It was proposed to achieve the following in order to achieve competitive advantages of medium and small business in agriculture: the state conducts a fair and effective agrarian policy, taking into account foreign experience; horizontal integration with the same enterprises and personal peasant farms in order to create processing and marketing cooperatives that will reduce the monopolistic influence of large enterprises and provide an opportunity to increase the level of product differentiation as one of the sources of competitive advantage; use the latest technology that will ensure the achievement of competitive advantages by improving the efficiency of the use of available resources.