Оцінка й кластерний аналіз сталої конкурентоспроможності аграрних підприємств - Кучер, А.В. (Вісник економічної науки України, 2019)
У статті вперше здійснено оцінку й кластерний аналіз сталої конкурентоспроможності аграрних підприємств України. Апробація авторської методології оцінювання дала змогу виявити істотну диференціацію в досягнутому рівні сталої конкурентоспроможності аграрних підприємств на сучасному етапі й проаналізувати базові причини, що формують ці відмінності на основних сегментах аграрного ринку. Результати кластерного аналізу можуть бути застосовані для кластерної організації конкурентоспроможного виробництва й обґрунтування зональної й регіональної спеціалізації та його концентрації. Практичне застосування результатів дослідження сприятиме ухваленню обґрунтованих рішень на різних рівнях управління. В статье впервые осуществлена оценка и кластерный анализ устойчивой конкурентоспособности аграрных предприятий Украины. Апробация авторской методологии оценки позволила выявить существенную дифференциацию в достигнутом уровне устойчивой конкурентоспособности аграрных предприятий на современном этапе и проанализировать базовые причины, формирующие эти различия на основных сегментах аграрного рынка. Результаты кластерного анализа могут быть применены для кластерной организации конкурентоспособного производства и обоснование зональной и региональной специализации и его концентрации. Практическое применение результатов исследования будет способствовать принятию обоснованных решений на разных уровнях управления. In the article for the first time the assessment and cluster analysis of the sustainable competitiveness of agricultural enterprises of Ukraine was carried out. Approbation of the author’s methodology of assessment revealed a significant differentiation in the achieved level of sustainable competitiveness of agricultural enterprises at the present stage and analyze the basic reasons that form these differences in the main segments of the agricultural market. The results of cluster analysis can be used for cluster organization of competitive production and justification of zonal and regional specialization and its concentration. Practical application of the research results will contribute to informed decision-making at different levels of management.