Бачинські гербу Сас у XVI – на початку XVII ст. - Смуток, І. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2010)
У статті пропонується реконструкція роду Бачинських – від перших згадок про нього й до XVII ст. Рід Бачинських виник на початку XVI ст., а протягом наступних десятиліть кількість його представників виросло вже до кількох десятків сімей. Існувало кілька ліній роду. Бачинських поєднувало спільне походження. Їх фінансовий стан обмежувався розміром власного родового села. В статье исследуется реконструкция рода Бачинских, начиная от первых упоминаний о нем и до XVII в. Род Бачинских появляется в начале XVI в., а на протяжении следующих десятилетий количество его представителей возростаек уже к нескольким десяткам семейств. Существует несколько линий рода. Бачинских объединяло общее происхождение. Их финансовое состояние было ограничено размерами собственного родового села. The article suggests the reconstruction of the Bachynskyis kin since its first mentions till the 17th c. The Bachynskyis kin appears at the beginning of the 16th century, but during the next decades his quantity grows to a large number of families. There are some family lines. The Bachynskyis was brought together with the same gentry. Their financial state was limited to the sizes of own family village.