Зародження українського бароко у контексті контрреформаційних впливів у Речі Посполитій середини XVI століття - Миненко, Ю. (Слово і Час, 2015)
У статті досліджено питання походження стилю бароко в українській літературі. Важливе значення для появи та розвитку українського бароко мали контрреформаційні зміни у тодішній Речі Посполитій. Проаналізовано перші твори українського бароко і, відповідно, його хронологічні межі. The paper deals with the question of origin of the baroque style in the Ukrainian literature. The Counter-Reformation changes in Rzeczpospolita of that time had a considerable impact on the development of the Ukrainian baroque. The article determines the time boundaries of the Ukrainian baroque and offers analysis of its first pieces. Статья исследует проблему происхождения стиля барокко в украинской литературе. Важными для
появления и развития украинского барокко были контрреформационные изменения в тогдашней Речи Посполитой. Проанализированы первые произведения украинского барокко и соответственно его хронологические рамки.