"Мав у собі щось Сковородинського..." (Михайло Мухин) - Ільницький, М. (Слово і Час, 2015)
У статті розглянуто життя і творчість українського літературознавця і публіциста Михайла Мухина, одного із представників націоналістичної орієнтації в суспільно-політичному та літературно-мистецькому русі в Західній Україні та еміграції 20-30-х рр. XX ст. Увага зосереджена на інтерпретації вченим постаті М. Драгоманова, його концепції федералізму та дискусії із цього питання у контексті ідеологічних протистоянь того часу, аналізі творчості поетів-“вісниківців”, проаналізовані також статті критика про українські мотиви в тогочасних польській, російській та французькій літературах. This article takes a closer look at life and works of Ukrainian literary scholar and political writer Mykhailo Mukhyn, a representative of nationalist orientation in the socio-political as well as literary and artistic movement in western Ukraine and in exile in the twenties and the thirties of the 20th century. It focuses on Mukhyn’s interpretation of Drahomanov and his concept of federalism reread in the context of ideological struggle of the time, and on Mukhyn’s analysis of writings by the poets known as ‘visnykivtsi’ (those belonging to the magazine “VisnykTThe Herald” circle). The author pays special attention to those papers of Mukhyn which examine Ukrainian motives in the contemporary Polish, Russian and French literature. В статье рассмотрено жизнь и творчество украинского литературоведа и публициста Михаила Мухина, одного из представителей националистической ориентации в общественно-политическом и литературно-художественном
движении в Западной Украине и эмиграции 20-30-х гг. XX в. Внимание сосредоточено на интерпретации ученого личности М. Драгоманова, его концепции федерализма и дискуссии по этому вопросу в контексте методологических противостояний того времени, анализе творчества поэтов- “вестниковцев”, проанализированы также статьи критика о украинских мотивах в польской, русской и французской, литературе того времени.