Транснаціональний Шекспір і вестернізований менталітет початку XXI ст. - Лімборський, І. (Слово і Час, 2015)
У статті розглядається феномен транскультурних трансформацій постаті видатного англійського драматурга доби Відродження В. Шекспіра за доби глобалізації в різних культурних і національних ареалах, позначених сьогодні глобальними трансформаціями традиційних духовних та інтелектуальних цінностей. Автор доходить висновку про шекспіризацію і код Шекспіра як про чинники, які формували такий тип вестернізованого менталітету, що його сьогодні пов'язують з особливою стратегією глобальних викликів і проектів початку XXI ст. The article tells about phenomenon of transcultural transformations of the figure of a well-known Renaissance dramatist W. Shakespeare being perceived during the period of globalization in different cultural and national areas, marked nowadays by global transformations of the traditional national and intellectual values. The author concludes that shakespearization and Shakespeare code are the main factors which formed a specific type of westernized mentality, now linked with contemporary strategy of global challenges and projects of the beginning of the 21st century. В статье рассматривается феномен транскультурных трансформаций известного английского драматурга эпохи Возрождения У. Шекспира в эпоху глобализации в разных культурных и национальных ареалах, отмеченными сегодня глобальными трансформациями традиционных духовных и интеллектуальных ценностей. Автор приходит к выводу о шекспиризации и коде Шекспира как о стимулах, сформировавших такой тип вестернизированного менталитета, с которым связывают особую стратегию глобальных вызовов и проектов начала XXI века.