Адсорбция и мицеллообразование хлоридов алкилпиридиния в присутствии полиакриламида - Стрельцова, Е.А.; Тымчук, А.Ф.; Пузырева, И.В. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Изучены процессы адсорбции и мицеллообразования катионных ПАВ (хлоридов алкилпиридиния) в водных растворах в присутствии анионного полиэлектролита — полиакриламида. Рассчитаны значения поверхностной активности, адсорбции на границе раздела фаз раствор ПАВ—воздух, изменение стандартной свободной энергии Гиббса при адсорбции и мицеллообразовании хлоридов алкилпиридиния в присутствии полиакриламида. Вивчено процеси адсорбції та міцелоутворення катіонних ПАР (хлоридів алкілпіридинію) у водних розчинах в присутності аніонного поліелектроліту — поліакриламіду. Розраховано величини поверхневої активності, адсорбції на межі розділу фаз розчин ПАР— повітря, стандартної вільної енергії Гіббса при адсорбції та міцелоутворенні хлоридів алкілпіридинію у присутності поліакриламіду. The adsorption and micelle formation of cationic surfactants (chlorides alkylpyridinium) in the water solutions in presence of anionic polyacrylamide has been studied. The surface activity, the adsorption, the values of the standard Gibbs free energy of the adsorption and the standard Gibbs free energy of the micelle formation in the presence of polyacrylamide were determined.