Циклоконденсації 3-(R²-аміно)-3-метилтіо-1-R¹-пропенонів з 2-аміноазолами - Брицун, В.М.; Майборода, О.І. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
[3+3]-Циклоконденсації 3-(R²-аміно)-3-метилтіо-1-R¹-пропенонів з 2-аміноазолами, які містять ендоциклічну аміногрупу, відбуваються селективно, з утворенням біциклів — похідних піримідину. Продукти цих реакцій — результат атаки екзоциклічної та ендоциклічної аміногруп азолу, відповідно, по карбонільній та метилтіогрупі 3-(R²-аміно)-3-метилтіо-1-R¹-пропенонів. [3+3]-Циклоконденсации 3-(R²-амино)- 3-метилтио-1-R¹-пропенонов с 2-аминоазолами, содержащими эндоциклическую аминогруппу, осуществляются селективно, с образованием бициклов — производных пиримидина. Продукты этих реакций — результат конденсации экзоциклической и эндоциклической аминогрупп азола, соответственно, с карбонильной и метил- тиогруппами 3-(R²-амино)-3-метилтио-1-R¹-пропенонов. [3+3]-Сyclocondensations of 3-(R²- amino)-3-methylthio-1-R¹-propenones with 2-aminoazoles containing endocyclic aminogroup proceed selectively resulting in bicycles, pyrimidine derivatives. The condensations of exocyclic and endocyclic azole aminogroups with carbonyl- and methylthiogroups of 3-(R²-amino)- 3-methylthio-1-R¹-propenones correspondingly forms the products of this reactions.