Электроискровое диспергирование металлических материалов. II. Влияние физико-химических и кинетических факторов на распределение частиц по размерам - Устинов, А.И.; Перекос, А.Е.; Захарченко, С.Н.; Бойцов, О.Ф.; Войнаш, В.З.; Залуцкий, В.П. (Металлофизика и новейшие технологии, 2018)
Методами оптической гранулометрии и рентгеноструктурного анализа изучено влияние физико-химических и кинетических факторов на гранулометрический состав порошков, полученных методом электроискрового диспергирования в различных диэлектрических жидкостях: дистиллированной воде, этиловом спирте, керосине и глицерине. Установлено, что распределение по размерам искроэрозионных частиц зависит от длительности процесса диспергирования, перемешивания рабочей жидкости, ультразвуковой обработки суспензии и механической обработки порошков. Показано, что влияние физических параметров рабочей жидкости и материала электродов на гранулометрический состав порошков не является определяющим; от них зависит только кинетика роста размеров частиц в процессе их получения. Показано, что изменение дисперсных характеристик порошков определяется процессами агломерации и агрегации высокодисперсных частиц в рабочей жидкости и факторами, влияющими на эти процессы. Методами оптичної ґранулометрії та рентґеноструктурної аналізи вивчено вплив фізико-хемічних і кінетичних чинників на ґранулометричний склад порошків, одержаних методою електроіскрового дисперґування в різних діелектричних рідинах: дистильованій воді, етиловому спирті, гасі та гліцерині. Встановлено, що розподіл за розмірами іскроерозійних частинок залежить від тривалости процесу дисперґування, перемішування робочої рідини, ультразвукового оброблення суспензії та механічного оброблення порошків. Показано, що вплив фізичних параметрів робочої рідини та матеріялу електрод на ґранулометричний склад порошків не є визначальним; від них залежить лише кінетика зростання розмірів частинок у процесі одержання їх. Показано, що зміна дисперсних характеристик порошків визначається процесами аґломерації й аґреґації високодисперсних частинок у робочій рідині та чинниками, що впливають на ці процеси. The Al, Cu, Fe and Sn powders obtained by means of the method of electrospark dispersion in different dielectric mediums such as distilled water, ethanol, kerosene and glycerine are investigated. Influence of the physicochemical and kinetics factors on granulometric composition of powders is studied by optical granulometry method and x-ray analysis. As revealed, a particle size distribution depends on time of dispersion process, intermingling of working liquid, ultrasonic treatment of suspension, and mechanical treatment of powders. The physical parameters of working liquid and electrode material do not determine granulometric composition of powders; there is their influence on kinetics of a particles size rise during a fabrication process only. As shown, change of powder dispersion characteristics is determined by processes of agglomeration and aggregation of fine-grained particles in working liquid as well as factors influencing on these processes.