У річищі ідейних протиборств: Тарас Шевченко в національній свідомості українців ХХ — ХХІ століть - Вертій, О. (Слово і Час, 2015)
Динаміку сприйняття та функціонування ідей Т. Шевченка в українському суспільстві досліджено
шляхом аналізу спогадів, матеріалів царської охранки, інших документів, літературознавчих праць
та даних анкетного опитування, проведеного автором 2013 року. The article examines dynamics of perception and functioning of Shevchenko’s ideas in Ukrainian
society based on the analysis of memoirs, imperial secret police materials, some other documents,
literary studies and the data of the survey conducted by the author in 2013. Динамика восприятия и функционирования идей Т.Шевченко
в украинском обществе исследуется на основе анализа
воспоминаний, материалов царской охранки, других документов,
литературоведческих исследований и данных анкетного опроса,
проведенного автором в 2013 году.