Літературний та мемуарно-есеїстичний образ Львова: на перехресті традицій - Голик, Р. (Слово і Час, 2015)
У статті зроблено короткий огляд мемуаристики та художніх творів, присвячених Львову, від
першої згадки про місто до сьогодні. Автор аналізує, як образ давнього міста (до 1772 р.) змінився
образом модерної столиці Галичини. Простежено взаємозв’язок між образом Львова у художній
літературі та його еквівалентами у середньовічній, ранньоновітній і новітній культурі. Показано,
як місто стає водночас об’єктом міжкультурної та міжлітературної взаємодії і конкуренції. The essay briefly reviews the memoirs and the literary works dedicated to Lviv from the first mention
of the city to present day. The author traces how the image of the old city (to 1772) was replaced by the
image of the modern capital of Galicia. The paper reveals the relationship between the image of Lviv in
the analyzed literary works and its equivalents in medieval, early modern and modern culture. It is shown
how the city becomes and object of both intercultural and interliteratury interaction and competition. В статье сделан краткий обзор мемуаристики и
художественных произведений, посвященных Львову, от
первого упоминания о городе до сих пор. Автор анализирует,
как образ древнего города (до 1772 года) изменился образом
столицы современной Галичины. Прослежена взаимосвязь
между образом Львова в художественной литературе и его
эквивалентами в средневековой, ранненовой и новейшей
культуре. Показано, как город становится одновременно
объектом межкультурного и межлитературного взаимодействия
и конкуренции.