"Огузнама" та українська середньовічна література: генетичні зв'язки й типологічні збіги - Пелешенко, Ю. (Слово і Час, 2015)
У статті досліджено спільні риси комплексу епічних пам'яток туркменської словесності
“Огузнама” та низки українських середньовічних творів. Зазначено, що подібність деяких
елементів у творах української та туркменської літератур пояснюється як схожими міфологічними
уявленнями, так і впливом різних, зокрема, біблійно-коранічних тем та сюжетів, що були поширені
в межах християнського та ісламського світів. The article examines common characteristics of the Turkmen epic texts “Oguznama” and a number
of Ukrainian medieval works. It is noted that the similarity of some elements in the texts of Ukrainian
and Turkmen literature must be explained by similar mythological representations, and the influence
of various, particularly Biblical and Koran subjects and themes that were prevalent in both Christian
and Islamic worlds. В статье исследованы общие черты комплекса эпических
памятников туркменской словесности “Огузнама” и ряда
украинских средневековых произведений. Отмечено, что
подобие некоторых элементов в произведениях украинской
и туркменской литератур объясняется как похожими
мифологическими представлениями, так и влиянием разных,
в частности, библейско-коранических тем и сюжетов, которые
были распространены в пределах христианского и исламского
миров.