Художній світ роману Юзефа Ігнація Крашевського "Хата за селом" - Гуменюк, В. (Слово і Час, 2015)
У статті детально проаналізовано твір польського письменника ХІХ ст. Ю. Крашевського “Хата
за селом”, етнографічна колоритність, навіть певна екзотичність образності якого підпорядкована
осягненню соціально-психологічних основ людського буття. Це реалістичний (позитивістський)
роман, але в його вишуканій стилістиці виразно даються взнаки також ознаки романтизму,
сентименталізму, просвітницького реалізму. The author provides detailed analysis of the novel ‘Hut beyond the village’ by the Polish writer of the
19th century Józef Ignacy Kraszewski. Ethnographic, even exotic picturesqueness of this work must
help to comprehend the social psychological basis of human life. It is a realistic (positivistic) novel,
however the features of romanticism, sentimentalism, Enlightenment realism are rather perceptible
in its refined style. В статье детально анализируется произведение
польского писателя ХІХ века Юзефа Игнация Крашевского
“Хата за селом”, этнографическая колоритность, даже
экзотичность образности которого подчинена постижению
социально-психологических основ человеческого бытия.
Это реалистический (позитивистский) роман, однако в его
изысканной стилистике явственно ощутимы также признаки
романтизма, сентиментализма, просветительского реализма.