Складові квазичастинкової ренормалізації надпровідників на основі заліза - Кухельний, К.О.; Кордюк О.А. (Металлофизика и новейшие технологии, 2018)
Характерною загальною особливістю електронної структури надпровідників на основі заліза є сильна ренормалізація квазичастинкового спектру, що пов’язана з сильною міжелектронною взаємодією, складові якої залишаються дискусійними. Нами проведено детальну порівняльну аналізу фотоемісійних спектрів надпровідників на основі заліза (FeSe і BKFA) та надпровідних купратів (Bi-2201). Виділено константи високо- та низькоенергетичної складових власної енергії, що визначають ренормалізацію у купратах і надпровідниках на основі заліза, та доведено істотну роль електрон-фононної взаємодії в останніх. Характерной общей особенностью электронной структуры сверхпроводников на основе железа является сильная ренормализация спектра квазичастиц, связанная с сильным взаимодействием между электронами, составляющие которого остаются дискуссионными. Нами проведён детальный сравнительный анализ фотоэмиссионных спектров сверхпроводников на основе железа (FeSe и BKFA) и сверхпроводящих купратов (Bi-2201). Выделены константы высоко- и низкоэнергетической составляющих собственной энергии, определяющие ренормализацию в купратах и сверхпроводниках на основе железа, и доказана существенная роль электрон-фононного взаимодействия в последних. A characteristic general feature of electronic structure of the iron-based superconductors is the strong renormalization of a quasi-particle spectrum, which is associated with strong electron–electron interaction, the components of which remain controversial. We are performed a detailed comparative analysis of the photoemission spectra of iron-based superconductors (FeSe and BKFA) and superconducting cuprates (Bi-2201). The constants of the high-energy and low-energy parts of the self-energy, which determine the renormalization in cuprates and iron-based superconductors, are separated, and the essential role of the electron–phonon interaction in the latter ones is proved.