"Найбільша жінка Галицької землі, яка завжди вміла "бути собою" (до 160-ліття від дня народження Наталії Кобринської) - Швець, А. (Слово і Час, 2015)
У статті проаналізовано найважливіші світоглядні константи Н. Кобринської – європеїзм, націоналізм, фемінізм, які стали визначальними в її літературно-критичній практиці, художній творчості та громадській діяльності. Осмислено творчу еволюцію письменниці від реалізму до модерністських стильових експериментів. Здійснено спробу простежити життєтворчість письменниці на тлі її інтелектуального оточення й тодішнього культурного середовища, крізь призму її складних контроверз із галицькою суспільністю та критикою. The essay analyzes the most important ideological constants of N. Kobrynska – europeanism, nationalism, feminism, which became determinant in her literary-critical practice, own literary works and social activities. The author investigates the creative evolution of the writer from realism to modernist stylistic experiments. It is an attempt to trace the writer’s life and works taking into account her intellectual milieu and cultural environment of that time as well as her complicated controversies with Galician society and literary critics of the period. В статье проанализированы важнейшие мировоззренческие константы Н. Кобринской: европеизм, национализм, феминизм, которые стали определяющими в ее литературно-критической практике, художественном творчестве и общественной деятельности. Исследовано творческую эволюцию писательницы от реализма к модернистским стилевым экспериментам. Рассмотрено жизнетворчество писательницы на фоне ее интеллектуального окружения и тогдашней культурной среды, сквозь призму ее сложных контроверз с галицкой общественностью и критикой.