"Як москаля у шори убрать": фольклорні сюжети XVII - XXI ст. про козацьку "трикстеріаду" - Іваннікова, Л. (Слово і Час, 2015)
У статті простежено динаміку функціонування окремих сюжетів в усній традиції Півдня
України від першої їх фіксації (І половина XVII ст.) аж до нашого часу. Для аналізу вибрані
найбільш популярні сюжети легенд і переказів про кмітливість і хитрість козаків. Методом
порівняльного текстологічного аналізу різночасових записів автор розкриває такі явища, як
трансляція фольклору і трансмісія фольклору, міжжанрова дифузія, а також спостерігає процес
фольклоризації окремих літературних текстів. The author follows the dynamics of the functioning of some plots in oral tradition of the South of
Ukraine beginning from the first records of them (first half of the 17th century) until now. The most
popular plots of the legends and narrations about savvy and cunning of Cossacks have been chosen
for analysis. Within the method of the comparative textological analysis of records from different times,
the author discloses such phenomena as translation of folklore, transmission of folklore and intergenre
diffusion as well as follows the process of folklorization of some literary texts. Автор статьи прослеживает динамику
функционирования отдельных фольклорных сюжетов
в устной традиции Юга Украины от первой их фиксации
(І половина ХVІІ в.) вплоть до нашего времени. Для
анализа избраны наиболее популярные сюжеты
легенд и преданий о смекалке и хитрости козаков.
Методом сравнительного текстологического анализа
разновременных записей автор раскрывает такие
явления, как трансляция и трансмиссия фольклора,
межжанровая диффузия, а также наблюдает процесс
фольклоризации отдельных литературных текстов.