Особливості формування нових комплексних сполук Rh (III) з 2-(2-гідроксибензоїл)-n-метилгідразинкарботіоамідом - Бонь, В.В.; Орисик, С.І.; Пехньо, В.І. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Синтезовано та спектрально охарактеризовано нові комплексні сполуки родію (ІІІ) з амбідентним органічним лігандом 2-(2-гідроксибензоїл)-N-метилгідразинкарботіоамідом (H4L). Встановлено вплив умов синтезу на спосіб координації органічного реагенту: в кислому середовищі ліганд координований до центрального йона родію тридентатно-циклічно в тіонній формі; при підвищенні pH (>5) відбувається внутрішньомолекулярне перегрупування в органічній молекулі з утворенням триазольного кільця і бідентатно-циклічною координацією трьох молекул новоутвореного ліганду. Синтезированы и спектрально охарактеризованы новые комплексные соединения родия (III) с амбидентным органическим лигандом 2-(2-гидрокси-бензоил)-N-метилгидразинкарботиоамидом (H4L). Установлено влияние условий синтеза на способ координации органического реагента: в кислой среде лиганд координирован к центральному иону родия тридентатно-циклически в тионной форме; при pH>5 происходит внутримолекулярная перегруппировка в органической молекуле с образованием триазольного кольца и бидентатно-циклической координацией трех молекул новообразованного лиганда. A new rhodium (III) complex compounds with ambident organic reagent have been synthesized and investigated by spectroscopic methods. It has been shown, that the synthesis conditions has a general effect on the molecular structure of the synthesized complexes. The tridentate coordination of the ligand molecules in the tionic tautomeric form take place in the acid medium. If the pH is gtreater than 5, the intramolecular regrouping is occurring. Under such conditions three molecules of the newly synthesized organic compound are coordinate to the rhodium ion by bidentate way.