Одиниці виміру ризику за теорією ризик-орієнтованого підходу - Бєгун, В.В.; Бєгун, С.В. (Математичні машини і системи, 2019)
У статті обґрунтовано вибір одиниці виміру ризику на основі визначення відповідно до теорії розмірності та існуючої практики у небезпечних галузях виробництва, загальний алгоритм оцінки ризику на основі моделювання з можливістю оцінки людського чинника. Зроблена оцінка невизначеності за якісними та кількісними методами оцінок ризику, розглянуто алгоритм відбору подій, факторів та обставин, які потрібно враховувати в моделях оцінок ризику. В статье обоснован выбор единицы измерения риска на основе определения в соответствии с теорией размерности и существующей практики в опасных отраслях производства, общий алгоритм оценки риска на основе моделирования с возможностью оценки человеческого фактора. Проведена оценка неопределенности качественных и количественных методов оценок риска, рассмотрен алгоритм отбора событий, факторов и обстоятельств, которые необходимо учитывать в моделях оценок риска. The substantiation of the selection of the risk measurement unit based on the definition according to the theory of measurement scales and according to the existing practice at the dangerous branches of industry, general algorithm of risk assessment based on modelling with the possibility of human factor inclusion are given in the article. The estimation of the uncertainty of the qualitative and of the quantitative methods of risk assessment is performed in the article. The selection algorithm for the events, factors and circumstances that should be included in the models of risk assessments is considered.