Тарас Шевченко і Києво-Могилянська академія (До 400-ліття заснування "Могилянки") - Яременко, В. (Слово і Час, 2015)
У статті на джерельній основі простежуються й узагальнюються різні аспекти дотичності Тараса Шевченка до теми Києво-Могилянської академії та Київської духовної академії як її продовження: імовірне перебування на території, знайомство і спілкування з випускниками та викладачами, відбиття у творчості. Робляться висновки стосовно оціночного сприйняття Шевченком цього вищого навчального закладу. The various aspects of Taras Shevchenko’s connection to the subject of Kyiv-Mohyla Academy and Kyiv Theological Academy as its successor have been reviewed in the article. These are the poet’s probable visits to their campus, acquaintance and communication with alumni and professors, reflection in his works. The author draws a conclusion about Shevchenko’s evaluation of the Academy. В статье на основе источников прослеживаются и обобщаются различные аспекты причастности Тараса Шевченко к теме Киево-Могилянской академии и Киевской духовной академии, как ее продолжения: вероятное пребывание на территории, знакомство и общение с выпускниками и преподавателями, отражение в творчестве. Сделаны выводы относительно оценочного восприятия Шевченко этого высшего учебного заведения.