GRID ресурси Інформаційно-обчислювального центру Київського національного університету імені Тараса Шевченка - Судаков, О.О.; Бойко, Ю.В. (Інститут програмних систем НАН України, 2006)
GRID – це форма розподілених обчислень, що передбачає спільне використання та керування обчислювальними ресурсами, та
ресурсами збереження даних в організаціях, які можуть бути географічно розподіленими та динамічно змінюватись. За допомогою
GRID-систем з’являється можливість вирішення надскладних обчислювальних задач, які виникають у різних галузях людської
діяльності. Створення GRID-систем вимагає об’єднань ресурсів фізичних організацій (обчислювальні засоби, системи збереження
даних, програмні засоби, бази даних, мережеві ресурси) у віртуальну організацію для спільного використання. Інформаційно-
обчислювальний центр (ІОЦ) Київського національного університету імені Тараса Шевченка вже понад сім років займається
успішним розвитком і експлуатацією обчислювального кластера та інфраструктури комп’ютерних мереж, які застосовуються для
розв’язання наукових і освітніх задач різними науковими та освітніми організаціями України. Наводиться огляд технічних
характеристик обчислювального кластера і мережевих ресурсів ІОЦ університету та досвід їх застосування для GRID-обчислень. GRID is a form of distributed computing that provides sharing and control of computing resources across dynamic and geographically
distributed organizations. GRID computing provides the possibility of solving very computationally expensive problems that may arise in
different brunches of human activity. Creation of GRIDs requires connection of different computing resources of physical organizations (like
CPU power, data storage, applications, databases, network resources) into virtual organization for common usage. Information and Computer
Center of National Taras Shevchenko University of Kyiv more then seven years carries out successful development and usage of computing
cluster and network infrastructure that found its application by different scientific and educational organizations of Ukraine. Description of
technical characteristics and application experience of computing cluster and network resources of Kyiv University for GRID computing is
provided.