Жанрово-стильова специфіка п'єси Михайла Старицького "Циганка Аза" - Гуменюк, О. (Слово і Час, 2015)
“Циганка Аза” належить до найбільш популярних та репертуарних п’єс М. Старицького.
Проте вона ще не має належного літературознавчого поцінування. У статті проаналізовано її
видовищні аспекти (пісенність, обрядовість, мелодраматизм), зауважено лаконізм та художню
вмотивованість авторського застосування цих традиційних засобів, які тут увиразнюють
драматичну напругу й динаміку, сприяють розкриттю життя людського духу. “Gipsy Aza” belongs to the most popular and often staged plays by Mykhailo Starytskyi (1840–1904).
However we have not yet achieved the expert comprehension it deserves. The author of the article pays
attention to the show aspects of this play, such as vocals, ritualism, melodramatic effects. Although she
also accentuates laconism and artistic motivation of these traditional means which help to increase the
expressiveness of dramatic action and make the representation of human spirit’s life more convincing. “Цыганка Аза” принадлежит к наиболее популярным и
репертуарным пьесам Михаила Старицкого. Вместе с тем
она еще не получила надлежащей литературоведческой
оценки. В статье отмечаются ее зрелищные аспекты
(песенность, обрядовость, мелодраматизм), при
этом подчеркивается лаконизм и художественная
целесообразность авторского использования этих
традиционных средств, которые здесь придают особую
выразительность драматической напряженности и
динамике, содействуют постижению жизни человеческого
духа.