Франкознавча парадигма Михайла Возняка - Пеньковська, О. (Слово і Час, 2015)
У статті на широкому фактографічному матеріалі вперше систематизовано франкознавчу діяльність М. Возняка – наукову, організаційну, пошукову, реноваційну. Розглянуто етапи постання літературознавчої школи академіка, проаналізовано прижиттєві контакти М. Возняка з І. Франком, сукупність франкознавчої дослідницької та організаційної праці фундатора цієї галузі в українській науці, видозміни й форми його філологічного інструментарію, історичне місце та роль дослідника в освоєнні мистецького й інтелектуального спадку І. Франка в конкретних виявах та концепціях. The article, based on the wide range of factual material, systematizes all activities of M. Voznyak concerning I. Franko’s heritage: literary studies, organizational work and searches. The rise of the research school of the academician has been reviewed in its stages. The author analyzes lifetime contacts of M. Voznyak and I. Franko, M. Voznyak’s efforts made for establishing Franko studies as a separate research branch, modifications and forms of his philological tools, the scholar’s personal contribution within this branch in its specific manifestations. В статье на широком фактографическом материале впервые систематизирована вся франковедческая деятельность ученого: научная, организационная, поисковая, реновационная. Рассмотрены этапы возникновения литературоведческой школы академика, проанализированы прижизненные контакты М. Возняка с И. Франко, совокупность франковедческой исследовательской и организационной работы основателя этой отрасли в украинской науке, видоизменения и формы его филологического инструментария, историческое место и роль в освоении художественного и интеллектуального наследия И. Франко в конкретных проявлениях и концепциях.