Становище церкви та священиків у військових поселеннях кавалерії Російської імперії першої третини ХІХ ст. - Колєватов, О. (Сiверянський лiтопис, 2018)
Стаття присвячена проблемі організації церкви та становищу священиків і церковнослужителів у військових поселеннях кавалерії. У студії досліджуються причини
складання «Положення» для округів військового поселення кавалерії. Особливу увагу
приділено функціям і обов'язкам, які виконували священики та церковнослужителі, а
також джерелам прибутків церкви в округах поселень. Статья посвящена проблеме организации церкви и положению священников и церковнослужителей в военных поселениях кавалерии. В статье исследуются причины
составления «Положения» для округов военного поселения кавалерии. Особое внимание
уделено функциям и обязанностям, которые выполняли священники и церковнослужители, а также источникам доходов церкви в округах поселений. The article is devoted to the problem of church organization and the status of the priests
and clergymen in military settlements cavalry. The author of the article investigates the reasons
of creating «The regulations» for districts of military cavalry settlements. Special attention
is paid to the functions and obligations, performed by the priests and clergymen and also to
the sources of church profits in the districts settlements.