Тризуб з хрестом: 100 років боротьби за право на існування - Шумило, С. (Сiверянський лiтопис, 2018)
У статті досліджується питання запровадження під час державотворчих національно-визвольних змагань 1917 – 1921 рр. тризуба як державного герба незалежної України, спроби використовувати його як символ країни. Розглядаються існуючі суперечки навколо цього. Попри опір та намагання українських лівих та більшовиків викинути хрест з тризуба, він все одно продовжував зберігатись як традиційний символ України в національній символіці. Його використовували на перших українських грошах, в українському флоті та війську. Згодом саме цей символ використовували на еміграції послідовники українського національно-консервативного гетьманського руху (прихильники Гетьманату П. Скоропадського), а також представники українських церков у діаспорі (як православні, так і греко-католики). Коли в 1939 р. Сейм Карпатської України прийняв рішення про відокремлення від Чехословаччини та проголосив повну державну самостійність Карпатської України, то в якості її державного герба так само було визнано саме тризуб з хрестом. З часів національно-визвольних змагань 1917–21 рр. в Україні і далі на еміграції тризуб з хрестом міцно увійшов до української геральдичної, історичної та релігійної традицій і став невід’ємною її складовою. In the article the question of introduction during the national liberation struggle of 1917 – 1921 is investigated. trident as the state emblem of independent Ukraine, the existing disputes around this and attempts to use a trident with a cross as a symbol of the country are considered. Despite the resistance and attempts of the Ukrainian left, socialists and Bolsheviks to throw out the cross from the trident, it still continued to be preserved as a traditional symbol of Ukraine in national symbols. It was used on the first Ukrainian money, in the Ukrainian navy and army. Later, it was this symbol used in the exile followers of the Ukrainian national-conservative hetman movement (supporters of the Hetmanate P. Skoropadsky), as well as representatives of Ukrainian churches in the diaspora (both Orthodox and Greek Catholics). When in 1939 the Sejm of the Carpathian Ukraine decided to secede from Czechoslovakia and proclaimed complete state independence of the Carpathian Ukraine, the trident with the cross was also recognized as its state emblem. Since the time of the national liberation struggle of 1917-21. in Ukraine and further in emigration, the trident with the cross firmly entered the Ukrainian heraldic, historical and religious traditions and became an integral part of it.