Особові справи студентів з Чернігівщини в архіві Київського комерційного інституту - Чуткий, А. (Сiверянський лiтопис, 2018)
У статті аналізуються окремі з виявлених в архіві Київського комерційного інституту особових справ студентів, котрі походили з Чернігівщини і навчались у цьому виші
на початку XX ст. З’ясувалося, що вони належали до різних етнічних груп, переважно
були матеріально незабезпеченими і Перша світова війна ще більше ускладнила їхнє
становище, спричинивши припинення навчання багатьох із них. В статье анализируются отдельные из выявленных в архиве Киевского коммерческого института личных дел студентов, которые происходили из Черниговщины и
обучались в этом вузе в начале XX в. Доказывается, что они принадлежали к разным
этническим группам, преимущественно были материально необеспеченными и Первая
мировая война еще больше усложнила их положение, обусловив прекращение обучения многих из них. The article analyzes selected personal files of students from the Kyiv commercial institute
from the archives, who were born in Chernihiv region and studied at Kyiv commercial institute
in the beginning of the 20th century. It was pointed out that they belonged to different ethnic
groups, were mostly from low-income families, and further their situation was complicated
by World War I, causing the termination of education for many of them.