Михайло Грушевський та Українська партія соціалістів-революціонерів: свідчення есерівських партійних документів у журналі "Борітеся - Поборете!" - Хоменко, В. (Сiверянський лiтопис, 2018)
У статті досліджується проблема співпраці відомого українського ученого М. Грушевського з Українською партією соціалістів-революціонерів. Розглянуто та проаналізовано есерівські партійні документи, надруковані у журналі «Борітеся-Поборете!».
Підкреслюється їхній значний інформаційний потенціал у з’ясуванні особливостей
партійної діяльності визначного історика в еміграції. Зроблено висновок, що головною політичною метою М. Грушевського була самостійна українська соціалістична республіка. В статье исследуется проблема сотрудничества известного украинского ученого
М. Грушевского с Украинской партией социалистов-революционеров. Рассмотрены и
проанализированы эсеровские партийные документы, опубликованные в журнале «Борітеся-Поборете!». Подчеркивается их значительный информационный потенциал в
выяснении особенностей партийной деятельности выдающегося историка в эмиграции.
Сделан вывод, что главной политической целью М. Грушевского была самостоятельная
украинская социалистическая республика. The problem of the well-known Ukrainian scientist M. Hrushevsky and the Ukrainian party
of socialists and revolutionaries cooperation is being examined. The SR party documents which
have been published in «Boritesia – Poborete» journal were reviewed and analyzed. Their
significant information potential in getting clarification on the party’s activities peculiarities
of the prominent historian in emigration was underlined. There was concluded that the main
political goal of M. Hrushevsky was an independent Ukrainian socialist republic.