Гормональне регулювання адаптивних процесів у риб за дії абіотичних чинників - Причепа, М.В.; Потрохов, О.С. (Гидробиологический журнал, 2016)
Проаналізовані літературні дані стосовно функціонального значення деяких гормонів у житті різних груп риб. Показано, що пролактин бере активну участь у адаптації риб до прісноводного середовища, кортизол і гормон росту сприяють адаптації до морської води та регулюють життєво важливі процеси: ріст, утворення ікри, імунітет. Розглянута взаємодія цих гормонів при змінах солоності води. Проаналізована адаптивна роль гормонів щитоподібної та інтерренальної залоз у розвитку стресових реакцій різних видів риб при зміні умов існування шляхом корекції обмінних процесів у організмі. На основе литературных даных рассмотрено функциональное значение некоторых гормонов в жизнедельности рыб. Показано, что пролактин принимает активное участие в их адаптации к пресноводной среде, а соматотропин и кортизол способствуют адаптации к морской среде и регулируют жизненно важные процессы: рост, образование икры, иммунитет. Также рассмотрено взаимодействие этих гормонов при изменениях солености воды. Кроме того, проанализирована адаптивная роль гормонов щитовидной и интерренальной желез в процессе развития стрессовых реакций различных видов рыб при изменении условий обитания путем коррекции обменных процессов в организме. On the basis of literature sources the functional significance of selected hormones in the vital activity of fishes was considered. It was shown that prolactin is actively involved in fish adaptation to freshwater environment, cortisol and growth hormone promote fish adaptation to saline water and regulate processes associated with growth, forming of eggs and immunity. Joint effects of these hormones over changes of water salinity were analyzed. Adaptive role of hormone of thyroid and interrenal glands in the development of stress reactions of different fishes to changes of habitat conditions was considered.