Роль фосфоліпідів зябер риб у формуванні токсикорезистентності до дії йонів кадмію - Сеник, Ю.І.; Хоменчук, В.О.; Курант, В.З.; Грубінко, В.В. (Гидробиологический журнал, 2016)
Досліджено зміни вмісту ліпідів у зябрах коропа та щуки за дії 0,5 та 2 рибогосподарських ГДК йонів кадмію. Встановлено, що за дії токсиканту спостерігаються зміни загального вмісту ліпідів, окремих фракцій фосфоліпідів та їх співвідношення. На підставі одержаних даних спрогнозовано розвиток адаптації фосфоліпідного профілю клітин зябер риб до дії токсиканту. Исследованы изменения содержания липидов в жабрах карпа и щуки при воздействии 0,5 и 2 ПДКрыбхоз ионов кадмия. Установлено, что это воздействие вызывает изменение общего содержания липидов, отдельных фракций фосфолипидов и их соотношения. На основании полученных данных спрогнозировано развитие адаптации клеток жабр рыб к воздействию токсиканта. The changes in lipid content in the gills of carp and pike under impact of cadmium ions was studied. Toxic impact caused changes of total lipids content, individual fractions of phospholipids and their ratio.