Шведський полон у часи Великої Північної війни 1700–1721 рр.: значення біографічного аспекту - Філіпова, Г. (Сiверянський лiтопис, 2018)
У статті наведено три короткі біографії осіб, які перебували у шведському полоні
під час Північної війни 1700–1721 рр. Це – представники різних соціальних верств:
глинський сотник, студент польсько-шляхетського походження та грек з Волощини,
що став російським шпигуном в Османській імперії. Біографічний аспект є досить
показовим у контексті дослідження масштабних подій світової та вітчизняної історії. Такий підхід дозволяє поглянути на ці події з приватних, локальних позицій та висвітлити низку важливих, хоч і маловідомих аспектів. В статье приведены три краткие биографии особ, побывавших в шведском плену во
время Северной войны 1700–1721 гг. Это – представители разных социальных групп:
глинский сотник, студент польско-шляхетского происхождения и грек из Валахии,
ставший русским шпионом в Османской империи. Биографический аспект достаточно
показателен в контексте исследования масштабных событий всемирной и отечественной истории. Такой подход позволяет взглянуть на эти события с приватних, локальних позиций, а также осветить ряд важных, хоть и малоизвестных аспектов. The article contains three short biographies of persons who were in the Swedish captivity
during the Northern War of 1700–1721. They are representatives of different social groups:
a Glinsky centurion, a student of Polish gentry and a Greek from Walachia who became a
Russian spy in the Ottoman Empire. The biographical aspect is quite indicative in the context
of the studies of large-scale events in world- and national history. This slant allows us to look
at these events from private, local points of view, as well as highlight a number of important,
albeit little-known aspects.