Щоденник В. Г. Короленка (1853-1922) як джерело вивчення історії Української революції 1917-1920-х рр.: (до 165-річчя від дня народження письменника-гуманіста) - Студьонова, Л. (Сiверянський лiтопис, 2018)
В основу даної публікації покладено «Дневник 1917-1921» В. Г. Короленка. З його
сторінок перед нами постає пристрасний борець проти більшовицького свавілля. Він
вважав згубним шлях насилля та химерного комунізму, обраний більшовиками, котрий
вони намагалися терміново ввести в життя. Не покладався письменник і на «білих».
Обидві влади, на його думку, – антинародні. А повернення до старого – неможливе.
Мета автора – привернути увагу української громадськості до великого громадянина
і письменника та не применшувати його значення для України як літератора і правозахисника. В основу данной публикации положен «Дневник 1917-1921» В. Г. Короленко. Из
дневниковых записей перед нами встает страстный борец против большевистского
своеволия. Он считал губительным путь насилия и химерного коммунизма, избранный
большевиками, который они стремились немедленно ввести в жизнь. Не полагался
писатель и на «белых». Обе власти, по его мнению, – антинародные. А возврат к старому – невозможен. Цель автора – привлечь внимание украинской общественности
к великому гражданину и писателю, не преуменьшать его значения для Украины как
литератора и правозащитника. The basis of this publication is the «Diary of 1917-1921» by VG Korolenko. From his
pages we are faced with a passionate fighter against the Bolshevik tyranny. He considered the
devastating path of violence and bizarre communism, elected by the Bolsheviks, which they
tried to urgently bring to life. The writer did not rely on the «white» ones. Both powers, in his
opinion, are anti-people. But the return to the old one is impossible. The purpose of the author
is to draw the attention of the Ukrainian public to a great citizen and writer and not to diminish
its significance for Ukraine as a writer and human rights defender.