Чернігівщина в роки Першої світової війни - Коваленко, О.; Рахно, О. (Сiверянський лiтопис, 2018)
Статтю присвячено аналізу подій на території Чернігівської губернії під час Першої
світової війни 1914–1918 рр. Розглядаються проблеми формування військових частин
та ополчення, форми участі владних структур, самоврядних установ та населення
губернії у справі допомоги фронту, сім’ям мобілізованих, пораненим та хворим воїнам,
біженцям, вирішенні продовольчої проблеми. Статья посвящена анализу событий на территории Черниговской губернии во
время Первой мировой войны 1914–1918 гг. Рассматриваются проблемы формирования
воинских частей и ополчения, формы участия властных структур, органов местного
самоуправления и населения губернии в деле помощи фронту, семьям мобилизованных,
раненым и больним воинам, беженцам, решении продовольственной проблемы. The paper is devoted to the analysis of events on the territory of Chernihiv province during
the First World War 1914-1918. Under analyses are the problems of formation of military units
and militias, forms of participation of policy-making structures, self-governing institutions and
inhabitants of the province in assistance to the front, families of mobilized, wounded and ill
warriors, solving food problem.