Седиментаційна активність Viviparus viviparus (Mollusca: Gastropoda: Pectinibranchia) у водосховищі Відсічному - Уваєва, О.І.; Стадниченко, А.П. (Гидробиологический журнал, 2016)
Представлено результати дослідження седиментаційної активності гребінчастозябрових молюсків Viviparus viviparus (Lіnne, 1758) у водосховищі Відсічному на р. Тетерів. З’ясовано залежність швидкості седиментації від віку і маси тіла молюсків і статеві відмінності седиментаційної активності. Проаналізовано вплив деяких абіотичних чинників (кількість зависей, температура) на седиментаційну роботу V. viviparus. Моллюски Viviparus viviparus, будучи активными фильтраторами и седиментаторами, осуществляют очищение воды от взвешенных частиц. За вегетационный период в водохранилище Отсечном моллюски могут осаждать до 3,1 т взвесей. Наибольшими очистительными свойствами обладают особи средних линейных размеров (1,9—3,5 см). Седиментационная активность самок в 1,6 раза выше, чем самцов. Скорость седиментации обусловлена общей массой тела, связь описывается степенной функцией. Осаждение взвесей наиболее интенсивно в июле при температуре воды 20°С. Mollusks Viviparus viviparus are active filterers and sedimentators, they clear water from the suspension. Over a vegetation season in the Vidsichne reservoir mollusks can settle up to 3,1 tons of suspension. Specimens of moderate size (shell height 1,9—3,5 cm) possess maximal sedimentation activity. The sedimentation rate of females is 1,6 times as much than males. The sedimentation rate is closely related to body mass, relation is described by the power function. Suspension sedimentation is the most active in July at water temperature 20°С.