Гомеостаз риб як інструмент оцінки критичних навантажень на гідроекосистему малої річки - Бєдункова, О.О. (Гидробиологический журнал, 2016)
Вперше для малої річки Волинського Полісся проведено оцінку морфометричної і цитогенетичної стабільності риб на ділянках з різною якістю водного середовища. Запропоновано локальну шкалу інтегральної оцінки «критичних навантажень» на гідроекосистему. Впервые для малой реки Волынского Полесья проведена оценка морфометрической и цитогенетической стабильности рыб. Установлена функциональная зависимость морфологического и цитогенетического гомеостаза на участках реки с разным качеством водной среды. Предложена локальная шкала интегральной оценки «критических нагрузок» на гидроэкосистему. Morphometric and cytogenetic homeostasis of fishes in small river of the Volyn’ Polissya has been assessed. Functional dependence of morphometric and cytogenetic homeostasis in river sections with different quality of the aquatic environment was stated. Local scale of integral assessment of antropogenic load on hydroecosystem was suggested.