Оптимізація гідрографічного та водогосподарського районування України відповідно до світових підходів та вимог Водної рамкової директиви - Гребінь, В.В.; Мокін, В.Б.; Крижановський, Є.М.; Афанасьєв, С.О. (Гидробиологический журнал, 2016)
Стаття присвячена оптимізації гідрографічного та водогосподарського районування України відповідно до світових підходів реалізації інтегрованого управління водними ресурсами та умов і вимог Водної рамкової директиви ЄС. Запропоновані геоінформаційні моделі районування дозволять оптимізувати систему моніторингу і прогнозування стану вод та оптимізації водокористування із забезпеченням доброго екологічного стану водних об’єктів і збереженням біорізноманіття гідробіонтів. Статья посвящена оптимизации гидрографического и водохозяйственного районирования Украины в соответствии с мировыми подходами к реализации интегрированного управления водными ресурсами и положениями Водной рамочной директивы ЕС. Предложенные геоинформационные модели районирования позволят оптимизировать систему мониторинга и прогнозировать состояние вод, обеспечивать потребителей водой соответствующего качества с сохранением хорошего состояния экосистем водных объектов. The paper deals with optimization of the water management zoning and hydrographic zoning of Ukraine in accordance with international approaches to implementation of the integrated water resources management and provisions of the Water Framework Directive EU. The proposed GIS-models will enable optimization of the monitoring system and forecasting of water state and providing population and economy with water in sufficient quantity and adequate quality along with preserving good state of the water bodies ecosystems.